Boxes for all flavours

Thursday, December 4th, 2008 | boxes

Text in Swedish below

I’m privileged to have a green grocery in my neighborhood. They stock the finest of fresh fruits and vegetables from all over the world. Early in the mornings they unpack their daily deliveries and a pile of empty cardboard boxes starts to build up on the street beside the store. I must have passed it more than a hundred times without even noticing, but one morning there they were: two nice boxes for my children’s toys.

I pass by there every morning to and from the childrens’ day care. My favorites are the boxes for tomatoes. As always when you start to look into things a pattern seems to develop. For tomatoes the box colors are black, white and red, regardless of brand. Oh, how beautiful they are piled up in my home! My husband wonders where this will end. I argue for the box’s sake: I’ll use them for collecting newspapers that will be recycled, preferably with the box too if I decide to change vegetable type. I use it for gathering toys in the evening, for small things, for clothing and for storing CD’s and DVD’s. Fabrics that are waiting to be used rest for a while in the box for capsicum.

If you don’t like the appearances of these boxes there are several ways of changing them. For example, you can paint them in your favorite color. For the box in the picture below I used some old wallpaper. Fabrics too make a nice surface. If you use paper or wallpaper use the recipe below for an environmental friendly bookbinder paste. To make a small serving combine the following:

2/3 cup cold water
2 tablespoons wheat starch or flour

Whisk water and flour until you have eliminated the lumps. Cook for about 10 minutes and stir constantly to prevent the paste from burning the bottom of your pot. Let it cool. When you use it make sure to mix it smooth so that it spreads easily. It will keep for a week and even a little longer if you keep it in the refrigerator.

I’m suddenly reminded of the boxes I found in a Chinese food shop. The things that were stored in them were not intresting but the boxes were wonderful. I asked if I could buy the boxes and as they otherwise would have been thrown away I could buy them very cheaply. While taking the photograph just now I was reminded of how empty they are…

If you don’t have the time or the will but the money you can take a look at the beautiful chest of drawers, Decades, made from recycled drawers by WIS Design, Sweden.

Go out and find!

___________________________________

Jag har förmånen att ha en grönsakshandlare i mitt kvarter. De saluför fina, utvalda frukter och grönsaker från hela världen. Tidigt varje morgon packar de upp de dagliga leveranserna och tomma pappkartonger läggs på hög utanför butiken i väntan på returpappersinsamlingen. Jag måste ha gått förbi där hundratals gånger utan att ens lägga märke till detta men en morgon så fanns de bara där: två fina lådor för mina barns leksaker.

Jag går förbi där varje morgon till och från dagis. Mina favoriter är lådorna för tomater. Som alltid då man får upp ögonen för något så utkristalliseras ett mönster. Tomatlådorna är svarta, vita och röda, detta gäller alla tomatsorter. Åh, vad fina de är nu när de läggs på hög i mitt hem! Min man undrar vart detta kommer att sluta. Jag argumenterar för lådornas existens: Jag ska använda de för att samla tidningar som ska återanvändas, gärna med lådan också om jag bestämmer mig för att byta till en annan sorts låda. Jag använder de för att samla leksaker inför kvällen, för små saker, för kläder och för CD och DVD. Tyger som väntar på att få bli något vilar en stund i en låda för paprikor.

Om du inte tycker om utseendet på lådorna så finns det oändliga sätt att ändra på det. Du kan exempelvis måla dem i din favoritfärg. Jag har klätt in en låda i en gammal tapet. Att använda tyger ger lådan en fin yta. Om du använder papper eller tapeter så kan du koka bokbindarens miljövänliga klister. För en lite portion gör följande:

2/3 dl kallt vatten
2 tsk mjöl

Vispa vatten och mjöl tills du har fått bort alla klumpar. Koka i 10 minuter och rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten av kastrullen. Låt det svalna. När du vill använda klistret så kan du röra det föst så att det sedan sprider sig lätt. Det håller i en vecka och ibland lite längre om du ställer det i kylskåpet.

Nu blev jag påmind om de små askar jag hittade i en kinesisk butik. Sakerna som var i lådorna var inte så intressanta men askarna var jättefina. Jag frågade om jag kunde köpa dem eftersom de annars skulle kastas bort och jag fick göra det för en väldigt liten summa. När jag tog fotot just nu blev jag också påmind om hur tomma de är…

Om du varken har tid eller lust men pengar så kan du kika på de vackra byråerna, Decades, gjord av återvunna lådor av WIS Design, Sverige.

Gå ut och finn!

1 Comment to Boxes for all flavours

[...] some book binding glue and blend it with acrylic color (see recipes in my previous blog entries: Boxes for all flavours and Paper-stars). Paint this mixture in a thick layer on the paper, which can be placed on top of [...]

Leave a comment