Välkommen!

this-one

vid Mälarhöjdsbadet, Stockholm

 

Hej och välkommen till denna blog!

 

Som ‘den ofrivilliga ergonomen’ ser jag jättemycket fram emot att dela med mig av mina erfarenheter och ‘alternativa’ (och ibland förbjudna) idéer kring hur lätt det kan vara att uppnå en en sund kroppsanvändning i de flesta sammanhang – på jobbet, på fritiden och i hemmet.

 

Som följd kommer jag att röra om kring mycketsom som har med vårt sätt att se på och studera kroppssammanhållning, kroppsbalans, kroppskontroll, kroppshållningar, arbetsställningar, belastningsergonomi, kontorsergonomi, idrottsergonomi, rehabiliteringsergonomi, mm att göra.

 

 

Jag kommer även att förklara hur en sådan lättskapad, sund användning ökar prestationsförmågan, minskar stress, samt bidrar till förbättrad hälsa (t ex mer energi, mindre ryggvärk, mm).

 Syftet med denna blogg är:

1.      att generera debatt inom det här området – det finns alltför mycket som inte fungerar, och det är för det mesta helt onödigt

2.      att erbjuda stöd och support till dem som träffat mig och redan lärt sig grunderna i metoden som jag har utvecklat och döpt till Power Ergonomics

3.      att inspirera dem som letar efter någonting nytt och annorlunda

 

Einstein lär ha sagt - “vi kan inte lösa problem genom att använda samma tänkande som användes för att skapa dem”. Detta gäller även vårt sätt att balansera, styra och använda kroppen samt relationen allt detta har på bl a utveckling av belastningsskador (som idag är en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning och förtidspensionering).

Jag drog för länge sedan slutsatsen att alldeles för mycket av det som idag lärs ut om kroppshållning, kroppsanvändning, kontorsergonomi, belastningsergonomi, mm  - som syftar till ’ökad harmoni och balans’ – bidrar ofta till att skapa raka motsatsen. Dvs en disharmoni i kroppen som både gör det svårt (eller omöjligt) att utföra även de enklaste av vardagshandlingarna bekvämt och utan besvär (som att sitta eller stå) OCH som ofta bidrar till utvecklingen av belastningsskador, oftast i ländryggen, axlar och nacken.

Jag kommer därför att presentera både praktiskt och teoretiskt olika aspekter av Power Ergonomics för att förtydliga vad jag menar och för dig att pröva.