Om

För snart tjugo år sedan blev jag inbjuden av Fil Dr Lars-Erik Uneståhl (Mental Träningens grundare) att föreläsa om en prestationsförädlingsmetod som jag höll på att utveckla. En konsultkollega till honom, från MGruppen (en av Sveriges största managementutbildningsföretag), råkade vara närvarande och det ledde till att hon i sin tur bjöd in mig att föreläsa på hennes utbildningar. Det blev ett samarbete som varade i tio år.

str-farg-22

Där det hela började...

Metoden som jag då presenterade kallade jag STR, d v s Sammanhållning Teknik Resultat. Grundtanken bakom metoden var enkel: människor som är sammanhållna, d v s lugna, samlade och i balans (S) kommer att få lättare att prestera eller utföra (idrotts)tekniker (T) som leder till bra resultat (R) jämfört med människor som är stressade, splittrade och i obalans. Det är lätt att förstå att sammanhållna grupper presterar bättre än splittrade grupper (enade vi står, söndrade vi faller, etc), så samma logik borde fungera likaväl för individer.

All tyckte att det verkade stämma, tills jag påpekade att det vi många gånger gör är raka motsatsen, d v s TRS eller RTS. Ofta är vi så resultat- eller teknikfixerade att vi glömmer bort att tänka på hur vi mår (avspänd och balanserad kontra spänd, stressad och i obalans). Det händer att vi offrar vårt varande för att kunna prestera i 180. Och ibland tror vi att prestera i 180 leder till att vi mår bra.

Åren gick och jag fick förmånen att träffa och undervisa många personer i olika sammanhang, bl a golfspelare, ryttare, tennis spelare, scenartister (sångare, musiker, dansare, skådespelare), samt strokepatienter, sjukgymnaster, chiropraktorer, sjukhus personal, massageterapeuter, psykologer, kontorister, lärare och hovslagare, m fl.

Teaching farriers in Stellenboch, SA

Med hovslagare i Stellenboch, Sydafrika

Det som alla hade gemensamt var att de ville uppleva mer flyt och balans för att kunna prestera bättre eller må bättre. Det var hemskt roligt och stimulerande, inte minst när deltagarna upplevde mätbara förbättringar i både prestation och välbefinnande.

Många av de jag träffade var också stressade och många led av ont i ryggen, axlar och nacken. Intressant nog upptäckte ovanligt många av dessa att deras stress och besvär avtog eller försvann helt som en följd av utbildningarna.  Just då uppfattade jag detta som en mindre fascinerande bieffekt. Men md tiden blev jag alltmer nyfiken och i takt med STR-metodens utveckling insåg jag att det verkade logiskt och inte alls konstigt att ju mer balanserade en männiksa blir desto lättare är det för hennes kropp att släppa spänningar, läka och må bättre.

Jag bestämde mig för att fokusera mer bestämt på stress. Stressrelaterade besvär och sjukdomar hade vid mitten av 90-talet blivit ganska populära och det var inte särskilt svårt att utveckla och sälja ett stresshanteringsprogram som byggde på STR. Det fungerade förvånandsvärt väl, och det var flera som rapporterade att de hade stor nytta av det de lärde sig, både på jobbet och på hemmaplanet. Den här sortens stresshantering sålde jag till bla Ericsson och WM-data (numera Logica) under flera år. I samband med allt detta kom jag även i kontakt med De Utbrändas Föreningen i Sverige (DuFIS). Jag undervisade fem sex grupper med med en rad positiva och ibland oväntade resultat.  

Riders in Norway discover the lighness and ease of true elevated sitting

Ryttare i Norge undersöker att rida elevated alt oppressed

Jag bestämde mig för några år sedan att byta riktning och istället för stress fokusera på belastningsskador och sambandet mellan dessa och felaktigt kroppsanvändning. Jag hade vid det laget träffat så pass många som blivit bättre i kroppen av STR-undervisningen utan att vi hade medvetet försökt få bort de besvär de upplevde. Själv hade jag också under många år lidit av kroniskt ryggbesvär och andra värk i kroppen. Min kroppshållning var redan vid 15 års åldern så pass kollapsad att klasskamrater bokstavligen tog tag i min kropp för att räta upp den, fast jag gled ganska snabbt tillbaka in i mina gamla bekväma vanor, trots deras omsorg.

Vid 20 års åldern var värken i ryggen och axlarna så olidliga att jag sprang (eller haltade) från ena behandling till nästa. Ingen lindring tycktes vara i sikte, och det var till slut en osteopat som sa att jag skulle behöva mycket mer än bara behandlingar. Han sa att om jag ville bli helt fri från besvär så måste jag lära mig ett helt nytt sätt att använda kroppen. Han skickade mig till den första av många av mina framtida lärare, utan att jag egentligen begrep någonting av vad han menade.

Jag brottades i många år med att tillämpa allt som mina olika lärare lärde mig. Ibland mådde jag bättre och ibland mådde jag sämre – de gamla besvären vägrade att förvinna. Det slog mig aldrig att de olika råd och teorier som jag hade samlat under åren kunde stå i konflikt med varandra. Jag utgick självklart ifrån att alla experter var överens och att varje expert jag träffade försåg mig olika delar av samma pussel.

Elev vid Kungl Musikhögskolan fullt fokuserad medan hon testar sann balans

Elev vid Kungl Musikhögskolan testar den sanna balansen som gör att hon sitter bekvämt och kan fokusera till 100%

Det dröjde ett tag, men till slut lyckades jag klura ut att de olika teorier jag hade lärt mig faktiskt stod i konflikt med varandra, samt att det verkade finnas två grundläggande kategorier när det gällde sättet att använda kroppen, som jag benämnde elevated (uppburen) respektive oppressed (nedtrycket eller förtryckt). Det gick upp för mig att nästan alla ‘recept på bra kroppshållning’ som jag hade lärt mig ledde inte till att kroppen blev naturligt uppburen utan istället till att den blev nedtryckt, och därför återskapades mina besvär. Jag hade alltid trott att ‘hålla ryggen rak’ eller ‘i lod’ var den rätta vägen till en kroppshållning fri från besvär. Döm min förvåning när jag insåg att detta tänkande hade rakt motsatt effekt samt att det var hur lätt som helst att bevisa!

Idag lyckas jag tack och lov med att hålla mig 98% av tiden helt fri från alla sorters rygg, axel och nackbesvär – t o m efter långa arbetsdagar och många timmars stående. Detta beror till stor del på att jag äntligen lyckats sortera bort de teorier och råd som leder till nedtryckt kroppsanvändning. Det enda jag har kvar att förvalta är en mycket klar förståelse för hur uppburen användning skapas och upprätthålls i alla tänkbara sammanhang. Jag förstår numera vad jag ska undvika och vad jag ska praktisera och har äntligen förstått att osteopaten som behandlade mig för så många år sedan hade helt rätt. Det som dessutom är så underbart är att det är sååå enkelt! Aldrig förr har det varit så lätt att utföra eller lära ut grundläggande vardagliga handlingar som att stå, sitta, bära, lyfta och gå i korrekt balans, med stabilitet och med lätthet.

Lärare Cissi Douglas på Axelsons Gymnastiska Institut visar en typiskt förekommande oppressed arbetsställning - som ofta leder till ländryggsvärk mm

Lärare Cissi Douglas på Axelsons Gymnastiska Institut visar en vanlig förekommande oppressed arbetsställning

Det som dock oroar mig  – och detta är en av anledningar till varför jag har lanserat Power Ergonomics - är att minst 90% av allt vi lär oss om kroppshållning och kroppsanvändning (inklusive på på gym, inom idrott och t o m inom rehabilitering) bygger på oppressed användning. Detta framgår mycket tydligt när jag läser böcker, artiklar, forskningsrapporter och Internetsidor. Det framgår mycket tydligt i mina vardagsmöten med andra människor som gång på gång bekräftar hur de har blivit lärda att stå, sitta, och t o m träna på gym på ett oppressed sätt. Och det framgår mycket tydligt när jag själv deltar på träningspass där alla blir uppmanade att ‘sträcka på ryggen’ eller ställa sig på hälarna på ett sätt som jag vet både försvagar kroppen och ökar belastningen i ländryggen, axlar och nacken.

Hur pass omfattande denna förvirring är går inte att beskriva; de flesta av oss tycks vara ‘drabbade’ i olika utsträckningar av ett tänkande som i verklighet hindrar oss från att använda kroppen på det naturliga uppburna sättet som främjar vår hälsa och välbefinnande.

kidsplumb

Snälla Gud, bevara oss från den här sortens tänkande!

Det oroar mig även att posture analysis mjukvara som bygger på lodlinjemodeller (ryggraden i lod) blir alltmer populär bland kroppsterapeuter. Det innebär att alltfler kommer att bli drabbade eller åter drabbade av samma gamla tänkande som de egentligen behöver komma ifrån!

Mest förvånande är nog att Wii erbjuder ett träningsprogram som ska hjälpa oss att kontrollera kroppsbalansen som bygger på att man står felaktigt balanserad…

En del menar nog att jag är lite halvgalen som omkullkastar etablerade ‘sanningar’ genom att påstå att de stjälper mer än de hjälper. De undrar hur skulle dessa teorier och modeller – som används dagligen av läkare, sjukgymnaster, chiropraktorer och personliga tränare världen över – skulle möjligen kunna vara fel? För visst finns det vetenskaplig belägg på att de fungerar, eller…? Nja, egentligen inte.

Vore det inte för sättet att testa kroppssammanhållningen (MUBA på engelska) eller det faktum att orimligt många personer lyckats bli kvitt olika sorters ryggbesvär (ofta kroniska) eller andra relaterade besvär helt enkelt genom att sluta tänka ‘rak rygg’ eller dyl, så skulle jag inte lansera Power Ergonomics och skriva denna blog.

Jag ser därför fram emot att röra om i grytan och hoppas att du också medverkar i debatten och en vidareutveckling av något som hittills inneburit en mycket spännande resa både för mig och många andra.